לפי מה קובע רשם ההוצל"פ את גובה צו התשלומים? מהם מגוון הקריטריונים על פי הם פוסק רשם ההוצאה לפועל את גובה צו התשלומים?
רשם ההוצל"פ, ההוצאה לפועל יכול, מיוזמתו או לפי בקשת הזוכה או החייב לחקור את החייב בדבר הכנסותיו וכל חובותיו, כדי לברר את יכולתו של החייב לפדות את חובותיו בתיק ההוצל"פ.
חייב שהוזמן לחקירה כזו, רשאי להתייצב לחקירה בכל לשכת הוצאה לפועל, לפי בחירתו, בשעות קבלת קהל. חייב כזה שהתייצב למטרת חקירת יכולת, יוכנס לחקירה בפני רשם ההוצל"פ. יתר על כן, יצטרך לחתום על כתב ויתור הסודיות וישיב על שאלון קצר שתכליתו לקבל פרטים ומידע על החייב. בתום חקירת היכולת יקבע רשם ההוצאה לפועל, צו תשלומים לחייב.
למרות האמור לעיל, ישנם בחוק ההוצל"פ מי שפטור מהתייצבות לחקירת יכולת. בין הפטורים כלולה חברה בע"מ, מי שהוכר גם במסגרת היותו חייב מוגבל באמצעים. מי שהגיש במהלך 21 יום ממועד שהומצאה לו אזהרה, בקשה מטעמו בטענת: "פרעתי" ובקשתו לא נדחתה. מי שהגיש בקשת התנגדות לביצוע שטר או התנגדות לתביעה על סכום קצוב (לפי העניין) ובקשתו טרם נדחתה. מי שהוא חייב בתיק מזונות או בתיק משכנתא, משכון או חייב בתיק הוצל``פ שאין בו חיוב כספי (למשל- פסק דין לביצוע מעשה. פסק דין לפינוי דירה וכו`).
רשם ההוצל"פ מחליט על גובה צו התשלומים רק לאחר שהחייב הציג לפניו את כל מסמכי הכנסותיו והוצאותיו. הרשם, מבין מהם ההוצאות ההכרחיות ומהם הוצאות שהם ``מותרות``. את ההוצאות ההכרחיות מביא בחשבון לצורך שכלול יכולת הפירעון של החייב. את ההוצאות המיותרות לא לוקח בחשבון באופן שסכום ההוצאות שהוצא עבורן מתווסף להכנסות או שלא בא בחשבון ההוצאות. בדרך זו, לצורך קביעת יכולת התשלום של החייב נלקחים בחשבון רק ההוצאות ההכרחיות והסבירות. כך, בעת החישוב הסופי של הכנסות והוצאות החייב, גדלה לכאורה יכולת הפירעון של החייב בהשוואה ליכולתו בפועל כשהוא מממן את ההוצאות שבגד "מותרות".
נוסף על כך, רשם ההוצל"פ מתרשם ומחליט מהי יכולתו הכלכלית הפוטנציאלית של חייב. הכוונה לגובה הכנסה שסביר שאדם בעל כישורים דומים לחייב, יכול להשתכר. רשם ההוצאה לפועל שוקל את יכולת ההשתכרות הפוטנציאלית של החייב לפי כישוריו.
על כן, חייב שהוא אדם בריא בנפשו ובגופו ושאיננו עובד, יכול לצפות לכך שרשם ההוצל"פ לא יפסוק לו, רק בגלל שאיננו עובד, צו תשלומים סמלי ונמוך מאוד, אם יתרשם כי החייב מסוגל לעבוד ולהשתכר. במקרה כזה, יקבע רשם ההוצאה לפועל מהי יכולת ההשתכרות הפוטנציאלית של החייב ולפיה יפסוק לו צו תשלומים.
לפיכך, חשוב וכדאי לקבל ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין הבקי בהוצאה לפועל, בטרם כל פעולה בהוצאה לפועל, על מנת לסייע לו ולחסוך לו עגמת נפש והוצאות כספיות הכרוכות בניהול הליכים משפטיים שגם אורכים זמן.
? כל האמור לעיל הינו מידע כללי בלבד, יתכן חסר וחלקי. אין להסתמך עליו. בכל מקרה יש לקבל ייעוץ משפטי ספציפי.
קובי רום, עורך דין הוצאה לפועל מסייע לזכאים בנושאי צ'קים חוזרים וגבייה.